Datum: 22-11-2017 - 13:37

08
Oct
'17
Een avond met Redmond O’Hanlon en Alexander Reeuwijk over natuurhistorische reisverhalen.
Geschreven door Redactie BlikOp Westerveld

Een avond met Redmond O’Hanlon en Alexander Reeuwijk over natuurhistorische reisverhalen.

VLEDDER – Op zondag 29 oktober 2017 gaan de Britse schrijver en televisiemaker Redmond O’Hanlon en schrijver Alexander Reeuwijk in Miramar Zeemuseum met elkaar in gesprek over het belang van natuurhistorische reisboeken en vragen zij zich af wat de motieven van natuuronderzoekers waren om met gevaar voor eigen leven...

woeste jungles en desolate woestijnen te doorkruisen. Aanvang 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) uur. De kosten zijn € 15,00 inclusief een kopje koffie. Meer informatie op www.miramar-zeemuseum.nl


In 1839 publiceerde Charles Darwin zijn reisboek The voyage of the Beagle over zijn vijfjarige reis rond de wereld. Tijdens deze tocht legde Darwin de basis voor zijn evolutietheorie, waardoor onze kijk op de wereld voorgoed veranderde. Het bijzondere aan het reisboek is dat je als lezer getuige bent van de ontwikkelingen van de jonge natuuronderzoeker die uiteindelijk resulteerden in het idee over evolutie.

Persoonlijke anekdotes en reiservaringen
Naar aanleiding van een nieuwe, geïllustreerde editie van dit natuurhistorische meesterwerk door de KNNV Uitgeverij, gaan de Britse schrijver en televisiemaker Redmond O’Hanlon en schrijver Alexander Reeuwijk met elkaar in gesprek. In 75 – 90 minuten bespreken ze het belang van dit natuurhistorische reisboek, praten ze over de belangrijkste natuurreisboeken en vragen ze zich af wat de motieven van natuuronderzoekers waren om met gevaar voor eigen leven woeste jungles en desolate woestijnen te doorkruisen.

En hoe is het eigenlijk nu met het natuurhistorisch reisboek? Waren de natuurhistorische ontdekkingsreizen echt iets van de negentiende eeuw of worden er tegenwoordig nog steeds lezenswaardige natuurboeken geschreven? Daarnaast spreken ze, aan de hand van anekdotes en reiservaringen, uiteraard ook over hun eigen werk.

De voertaal is Engels en het gesprek zal worden ondersteund met een PowerPoint presentatie. Daarnaast nemen O’Hanlon en Reeuwijk enkele van hun favoriete klassieke natuurhistorische reisboeken mee.

Redmond O’Hanlon (1947) is een Britse schrijver en televisiemaker. Zijn natuurhistorische reisboeken, Naar het hart van Borneo, Tussen Amazone en Orinoco, Congo en Storm, worden gerekend tot de klassieke reisliteratuur van de twintigste eeuw. De laatste jaren verwierf O’Hanlon bekendheid met de VPRO series In het kielzog van de Beagle en O’Hanlons Helden, waarmee hij de wereld over reisde in de voetsporen van zijn natuurhistorische helden.

Alexander Reeuwijk (1975) is schrijver van boeken over natuur en reizen. In 2011 publiceerde hij Darwin, Wallace en de anderen, een geschiedenis van de evolutietheorie op basis van gesprekken met Redmond O’Hanlon. Reizen tussen de lijnen, over biogeografie, Indonesië en Alfred Russel Wallace, stond op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. Zijn meest recente reisboek gaat over Iran, Achter de sluier het land.

Meest populair

  • Struinen op de Jaarmarkt in Vledder.
  • Kattenspreekuur bij dierenkliniek de Woldberg
  • Maar Gees is niet gek!
  • Veel Sportpret en “Moves” bij Jigotai.
  • Op zoek naar een leuke uitdaging?