Datum: 11-07-2020 - 15:41
13
sep
'19
DE BRON herdenkt piloten van het luchtgevecht boven Nijensleek
Geschreven door Redactie Blik Op Westerveld

DE BRON herdenkt piloten van het luchtgevecht boven Nijensleek

NIJENSLEEK – Ieder jaar herdenken leerlingen, leraren, ouders, genodigden én ooggetuigen het luchtgevecht dat op 15 augustus 1944 plaatsvond boven Nijensleek. Twee leerlingen van groep 7/ 8 onderhouden het monument voor de school en dragen het ieder jaar weer over: komend...

schooljaar zijn dat Luc Verhagen en Delius Pit. Zij mochten de prachtige krans leggen. Ter voorbereiding op de herdenking bij het monument op vrijdag 6 september stonden afgelopen week de lessen in het teken van de oorlog.

Oud-directeur en initiatiefnemer van het monument Anne van der Giessen kwam in groep 5 t/m 8 gastlessen geven over het luchtgevecht. De leerlingen luisterden ademloos naar het indrukwekkende verhaal. Van der Giessen vertelde over de aanleiding van het luchtgevecht, welke toestellen betrokken waren en welke personen: drie Amerikanen en een Duitser kwamen die bewuste middag om. Ook de les ‘begrijpend lezen’ stond in het teken van oorlog met als thema ‘75 jaar vrijheid in Nederland’ dat dit jaar landelijk gevierd wordt.
Afgelopen mei kwam de heer Bergsma - die als klein jongetje het gevecht meemaakte – al op school om een geschiedenisles te geven én om de door hem nagemaakte toestellen op school te laten zien. Echt een WOW-momentje dus voor veel leerlingen!

Tijdens de herdenking zelf lazen drie leerlingen een gedicht voor dat speciaal hiervoor geschreven werd door een neef van een van de omgekomen piloten (Lowel Stiles). Jan Feitsma woonde als zevenjarig jongetje in de naastgelegen bovenmeesterswoning – zijn vader was 30 jaar hoofd van De Bron - en hoorde de vliegtuigen overkomen. Het gevecht zag hij niet, omdat zijn vader het te gevaarlijk vond en hem sommeerde om binnen te schuilen. Wel ging hij de dag daarna met zijn vader naar de plek waar het wrak lag. De kinderen waren stil en lieten het verhaal op zich inwerken, maar kwamen ook met vragen. Aansluitend werd er geluisterd naar het lied ‘Speeltuin’ van Marco Borsato.

Na afloop liep iedereen in een lange stoet naar het monument voor de school om de bloemen en de krans te leggen. Mindert Dusselaar speelde de Last Post en er werd afgesloten met het Wilhelmus.

Meest populair

  • Blik Op Lisse in nieuwe lay-out!
  • Old Forward 3 kampioen na 26 jaar!
  • KORENFESTIVAL TIJDENS KERSTBELEVING VLEDDER
  • Informatiebijeenkomst boswerkzaamheden Maatschappij van Weldadigheid
  • Welkom op de nieuwe website van Blik Op Westerveld.